De gebruiker bepaalt

De gebruiker bepaalt

De maatschappij digitaliseert. Gebruikers willen op elke plek en elk moment toegang tot applicaties en informatiesystemen. De gebruiker staat dan ook centraal in de werkplek en in het datacenter van morgen.
In de IT-industrie onderscheiden we momenteel vijf grote trends: cloudcomputing, enterprise sociale netwerken, big data and analytics, mobile devices en ‘the internet of things’. De vlucht die cloud computing, enterprise social media en mobiele devices hebben genomen, spreekt voor zich. ‘The internet of things’ staat voor de steeds verdergaande integratie en penetratie van ‘connected devices’ in het dagelijks leven. Ook in producten waarvan je het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld muizenvallen, wc-rolhouders en ramen in wolkenkrabbers die via het internet verbonden zijn en data produceren. Voor het transformeren van deze ‘Big Data’ naar informatie zijn naast tools vooral experts nodig die de juiste analyses maken en daaruit bruikbare informatie destilleren.
Deze vijf trends versnellen de digitalisering van de huidige maatschappij, en maken gebruikers tot ‘business consumers’. Dat betekent voor bedrijven dat hun medewerkers een steeds hogere kwaliteit, snelheid en flexibiliteit van de IT-organisatie verwachten. Wordt niet aan deze verwachtingen voldaan, dan zoeken de medewerkers wegen om buiten de eigen IT-organisatie om services te regelen die cloudcomputing biedt (zoals SaaS en IaaS). De verwachting is dat in 2015 meer dan de helft van de aanschaf en het gebruik van IT-middelen in de organisatie buiten het IT-budget valt. Wat betekent dat voor u?
Uitdagingen
Voor bedrijven leiden deze ontwikkelingen tot concrete uitdagingen. De 24-uurs economie vraagt om constante connectie met netwerken. Intussen is de druk op kosten hoog. Tegelijkertijd dwingt de realiteit bedrijven vaak in een keurslijf. Als bijvoorbeeld tachtig procent van hun resources uit onderhoud van ‘legacy’ systemen bestaat, is een andere IT-benadering lastig te implementeren. Daarnaast moet er een omschakeling plaatsvinden: het IT-beleid is niet langer bepalend, het draait om de vraag van de business en van de gebruiker. Dat betekent dat de rol van de traditionele IT-afdeling als facilitator aan betekenis inboet. Als de IT-afdeling vreemde applicaties, devices of systemen buiten de deur wil houden, wordt deze afdeling zelfs een belemmerende factor.
De IT-organisatie moet zich daarom van ‘gatekeeper’ naar ‘storekeeper’ ontwikkelen. De IT-organisatie als ‘storekeeper’ ondersteunt de business-consumers, waarbij (eigen) applicaties, devices en toegang tot informatiesystemen zowel uit het eigen dynamische datacenter als van verschillende cloud service providers worden afgenomen. De IT-organisatie van 2013 acteert als aanbieder en intermediair. ‘Hybrid-IT: adapt or die, resistance is futile’.
Van trends naar realiteit
De trends cloudcomputing, big data en analytics, mobility, enterprise social media en ’the internet of things’ kunnen we in twee thema’s onderverdelen: ‘het werken van morgen’ en ‘het datacenter van morgen’. Het gaat niet om de trends of de hype, maar om wat je ermee doet en vooral wat je ermee kan. Zo vormt enterprise mobility een belangrijke component van de werkplek van morgen. Cloudcomputing, cloudmanagementsolutions, virtualisatie, datamanagement en servers en opslag zijn bepalend voor het datacenter van morgen.
Enterprise mobility
Het werken van morgen draait om enterprise mobility. Dat staat bij veel organisaties op de agenda voor dit jaar. De mobiliteit van zakelijke gebruikers staat hierbij centraal, medewerkers kunnen hun eigen devices meenemen, slimme apps ondersteunen mobiele werkers en maken het werkproces sneller en efficiënter. Kernwoorden die hierbij centraal staan, zijn: Bring Your Own (BYO), applicatiestrategie (Mobile, Web, Windows), follow-me-data, tabletstrategie, applicatie en desktop delivery, devices, Mobile Device Management, Mobile Applicatie Management. De rol van Networking en Security is hierbij belangrijk en ook uitdagender. Het goed invoeren van een enterprise mobility-strategie is écht teamwork en het samenspel van verschillende organisatieonderdelen is van groot belang voor het slagen van deze strategie.
Toegang en storage
Dé werkplek bestaat niet meer, het draait om universele toegang tot applicaties en informatie. Virtualisatie van netwerk, storage, servers, werkplekken, applicaties en gebruikers-workspace worden hierdoor steeds belangrijker. Daarnaast neemt de behoefte aan meer en snellere storage toe. Het gebruik van tablets, follow-me-data en het inzetten van programma’s voor enterprise social media zoals Podio, SocialCast of Yammer genereren enorme hoeveelheden data, die bewaard en geanalyseerd moet worden.
Het datacenter van morgen
Er ontstaat een nieuwe manier om IT te leveren. Het draait in de nabije toekomst steeds vaker om diensten die aangeboden worden vanuit het eigen datacenter en vanuit de publieke cloud. Het gaat daarbij steeds om de volgende vragen: Kunnen we kosten besparen? Kunnen we IT-diensten sneller aanbieden? Kan het gebruik van diensten worden doorbelast? Kunnen gebruikers zelfstandig nieuwe diensten aanvragen of oproepen zonder tussenkomst van IT? Hoe om te gaan met geplande en ongeplande groei? Om evenwichtig met deze vragen om te gaan zijn managementoplossingen nodig, cloudmanagementoplossingen die de IT-professional de gereedschappen geven om zich met meer dan alleen het beheer van de infrastructuur bezig te houden. Zijn rol zal daarmee steeds meer opschuiven naar die van een aanbieder van nieuwe diensten, die de gebruiker op z’n wenken bedient.
 
Ruben Spruijt is CTO van PQR E-mail: rsp@pqr.nl

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag