Een IT-professional 3.0 kan goed met Lego spelen

Een IT-professional 3.0 kan goed met Lego spelen
Het is belangrijk om een goede voeling te hebben met de IT én bovendien is het nog leuk ook! Er gebeurt enorm veel en veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Technologie is uit de kelder gekomen en staat nu midden in onze huiskamers en directievergaderzalen. Consumenten en bedrijven doen op korte termijn vrijwel alles digitaal. Er ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen en veiligheid wordt steeds belangrijker. Zo bestaat Free Record Shop niet meer omdat het is ingehaald door Spotify en Netflix. Dat kan ook gebeuren met de andere bedrijven. Wie zegt mij dat de Rabobank straks niet ook achterhaald is? Ik stel mij enigszins gerust met het feit dat er binnen de Rabobank goede IT-professionals werkzaam zijn. Zij denken niet in termen als business and IT alignment , zij hebben de blik naar buiten gericht. Zij houden onze gehele organisatie wakker, signaleren tijdig kansen en bedreigingen. Zij zijn in staat om niet meer alles zelf te willen programmeren, maar hebben een overzicht van wat er in de wereld te koop is en weten dat slim aan elkaar te koppelen. Is de oplossing achterhaald? Dan pluggen we gewoon, snel en effectief, iets nieuws in. Dat is waar we naartoe gaan. IT als wegwerpproduct. Allemaal losse interne en externe Legosteentjes die de IT-professional 3.0 zo moet combineren dat er een naadloze klantervaring blijft bestaan en tegelijkertijd de combinatie stabiel, goedkoop en beheersbaar is. Ik hoop dat in de toekomst geen bedrijf meer zal spreken over IT, maar dat het een logisch deel is van je handelen. Net zoals we digitale fotocamera’s ook gewoon weer fotocamera’s noemen. Ieder bedrijf is IT en denkt IT. Slechts enkele grote concerns kunnen zich het dan nog permitteren om eigen systemen in de lucht te houden, maar de essentie zal zitten in het slim verbinden en stapelen van componenten.
Toch zie ik ook donkere wolken. Het is absolute noodzaak dat IT-professionals zich breed blijven ontwikkelen en zich continu verdiepen in de buitenwereld. Een lidmaatschap van het Ngi-NGN kan hen daarbij helpen. Zorg er dus voor dat je samenwerkt met je sectorgenoten, vakmensen die net als jij niet in hun silo blijven hangen, maar juist het grote collectieve belang zien. En die zoeken we ook altijd bij de Rabobank. Er zijn nu ruim tweeduizend IT'ers bij ons actief en er komt een tekort aan op de arbeidsmarkt. Het is er mij dus alles aan gelegen om deze IT-professionals vast te houden en hen er op te wijzen dat zij zich moeten blijven ontwikkelen. Een discussie over of je wel over de goede skills beschikt voor het soort werk dat je doet aan de hand van het Europese e-Competence Framework kan daar bij helpen. Ook wil ik mijn mensen steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven opdat we klantgericht blijven innoveren. Met trots kan ik stellen dat we de afgelopen jaren enorm veel hebben weten te realiseren, maar we weten nu al dat de lat alleen maar hoger komt te liggen. Het is een prachtige tijd om in IT te zitten, laten we allemaal ons steentje bijdragen!
Steenvoorden (nl.linkedin.com/in/renesteenvoorden) is directeur Groep ICT Rabobank en voorzitter CIO Platform Nederland.

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag