Internet of things is er al lang

 Het Internet of Things komt er niet aan, het Internet of Things is er al. Verschillende personen en organisaties hebben al op bijzondere wijze het internet en zaken met elkaar verbonden. Een overzicht van enkele opvallende toepassingen die er nu al zijn.

 

1. Slim kattenluikje

De Amerikaanse Kimberley Nixon had twee katten die, als zij naar haar werk was, via een kattenluikje de keuken in konden om daar te eten. Andere katten in de buurt wisten dat ook, met als gevolg dat Kim haar keuken als een ravage terugvond en haar katten geen eten hadden.

Zij en haar man, een programmeur, maakten al in 2009 een luikje dat voorzien werd van een RFID-lezer. De katten kregen RFID-tags aan hun halsband die na gelezen te zijn door de RFID-lezer het luikje openen. Dat alles werd verbonden met een oude laptop waarop een programma draaide dat een foto maakt als een kat binnenkomt via het luikje en weer vertrekt. Die foto werd op Twitter geplaatst, waardoor Kim kon zien hoe het met de katten gaat.

2. Weerballonnen

De Ierse student Gerard Prunty heeft een systeem ontwikkeld waarmee de locatie van een weerballon kan worden achterhaald. Weerballonnen zijn kostbaar, maar verdwijnen vaak. Na hun werk gedaan te hebben – en vaak al eerder – storten ze onvermijdelijk neer. Probleem is dat ze vaak niet meer worden teruggevonden omdat het contact verloren gaat. Een ballon kan zeker 30 kilometer hoog vliegen en als hij dan neerstort kan dat in een zeer groot gebied zijn.

Prunty heeft de ballonnen voorzien van een Intel Galileo-board dat is voorzien van sensoren om allerhande metingen te doen. De data die de metingen opleveren, worden door de Galileo gelezen en elke minuut via een on board SIM GSM-shield met sms’jes naar een mobiele telefoon gestuurd. Daarmee wordt ook snel duidelijk waar de ballon zal landen. Zo is de kans aanzienlijk groter dat een neergestorte ballon wordt teruggevonden. Dat scheelt veel geld, omdat de dure meetapparatuur niet meer verloren gaat. Gemiddeld kost het een derde van de nieuw- prijs om de ballon en apparatuur te herstellen.

3. Rijpatronen chauffeurs geanalyseerd

Het Amerikaanse transportbedrijf SAIA heeft zijn duizenden vracht- wagens voorzien van een groot aantal meetinstrumenten. Sensoren, intelligente apparaten en real time data analytics worden hierbij gecombineerd. SAIA combineert dat met het systeem Vnomics, dat vlootdata beheert en monitort. In eerste instantie was deze opzet bedoeld om bij te houden of de chauffeurs zich wel aan hun rijtijden houden. Die controle gebeurde voorheen met de hand, maar gebeurt nu dus geautomatiseerd en via het internet.

SAIA haalt nu nog meer informatie uit het systeem. Het bedrijf bekijkt bijvoorbeeld de rijpatronen van de vrachtwagenchauffeurs. Met die informatie kunnen de chauffeurs hun rijstijl aanpassen. Het brandstof- verbruik van de vrachtwagens is daardoor met 6 procent gedaald, dat is rond de 15 miljoen liter per jaar. Het brandstofverbruik houdt SAIA nu real time bij, net als het functioneren van de motoren. Bovendien kunnen klanten precies bijhouden waar hun vrachten zich bevinden.

4. Uitsterven neushoorns voorkomen

Een slimme wearable voor neushoorns moet het uitsterven van deze dieren voorkomen. Stropers jagen op de hoorns van neushoorns die tot 3 miljoen dollar per stuk kunnen opbrengen. Dat kost in Afrika alleen al zeker 1000 neushoorns jaarlijks het leven; een geheid recept voor uitsterven van deze dieren. Er zijn wereldwijd naar schatting nog 20.000 witte neushoorns en 500 zwarte over.

In Zuid-Afrika loopt nu een proef met slimme enkelbanden. De enkelband is voorzien van een Galileo-bord, compleet met 3G-commu- nicatiemogelijkheden en on-board opslag. De zo gewilde hoorns worden voorzien van RFID- en GPS-tags. Dit systeem houdt de locatie en de gezondheid van neushoorns in de gaten en geeft dat via de cloud real time door. Zo wordt aan de hand van het hartritme en de bloeddruk gemeten of de stress van een nijlpaard niet oploopt. Bij afwijkingen, zoals zo’n hoog stressniveau, volgt een alarm waardoor sneller ingegre- pen kan worden. Ook volgt een alarm als de afstand tussen de gechipte hoorn en de enkelband te groot wordt. Teams die stropers bestrijden zoeken de neushoorns – en de stropers – dan zo snel mogelijk op in helikopters of jeeps.

De enkelband is gemaakt van Kevlar om te voorkomen dat het nijlpaard hem vernielt. Het is voorzien van een stevig zonnepaneeltje waarmee de batterij van het Galileo-bord wordt opgeladen. De data over de locatie en de bewegingen van het nijlpaard worden via de cloud draadloos en versleuteld verzonden; dat laatste is van belang zodat de stropers deze gegevens niet kunnen onderscheppen.

5. Biervaten nooit meer leeg

Een combinatie van sensoren en RFID-chips helpt café- en restauranthouders beter en gemakkelijker bijhouden of hun biervaten al leeg zijn. Het jonge Amerikaanse bedrijf SteadyServ Technologies ontwikkelde hiervoor de iKeg-sensor, die in combinatie met RFID-chips bijhoudt hoeveel bier er nog in het vat zit. Dat maakt het voorraadbeheer veel efficiënter en zorgt er ook voor dat het barpersoneel op tijd weet wanneer het een nieuw vat moet aansluiten. De zogeheten iKeg-sensor is geplaatst in een ronde metalen schijf die op de bodem van een biervat wordt geplaatst. iKeg houdt het gewicht van het vat bij en stuurt die gegevens draadloos via Amazon Web Services en zijn eigen voorraadbeheerssoftware naar de smartphone, tablet of pc van de barhouder. De cafébaas kan vervolgens via Facebook en Twitter ook berichten laten sturen naar volgers dat ze op moeten schieten omdat hun favoriete biertje bijna op is.

6. Minder lekkage watertanks

De Amerikaanse vastgoedbeheerder Rudin Real Estate heeft de watertanks en waterdistributiesystemen die op de daken van veel van hun appartementengebouwen staan, voorzien van intelligente, akoestische sensoren. Die kunnen waarnemen of er iets afwijkends aan de hand is met deze watersystemen. Zo bleek één tank constant bij te vullen en dat zorgde voor veel lekkage. Dat dit werd opgemerkt scheelde al heel veel geld, zo veel dat ze het gehele systeem voor alle watertanks ervan konden financieren.

Doordat de watersystemen nu met sensoren worden bewaakt, kan het bedrijf met veel minder mensen toe die de daken op moeten om ze te controleren. Het monitoringsysteem merkt ook veel meer op. Een monteur heeft geen tijd om langdurig te luisteren of het allemaal wel goed klinkt in de tank.

Baby 2.0

IoT-toepassingen in de vorm van sensoren die het slaapgedrag van kleine kinderen in de gaten houden lossen een dilemma van veel ouders op: je wilt wel bij het kind kijken of het slaapt of niet, maar daarmee zou je het juist weer wakker kunnen maken of van het slapen af kunnen houden. Een toepassing die dit probleem oplost is de Mimo Baby van het Amerikaanse Rest Devices. Het is een katoenen romper waarop een clip vastgemaakt kan worden die is voorzien van sensoren. Deze sensoren meten en monitoren de temperatuur van de baby, de ademhaling, de positie waarin de baby ligt en hoe actief hij is. Ook de geluidjes die het kind maakt, kunnen real time afgeluisterd worden. Al die gegevens worden via een bluetooth-verbinding doorgestuurd naar mobiele apparaten naar keuze die draaien onder iOS, danwel Android. Ouders kunnen zo op hun tablet of smartphone onmiddellijk zien of hun baby slaapt of niet. De Mimo Baby draait op een Edison micro-pc en kost rond de 200 dollar, inclusief drie rompers.

IoT-moederborden

Intel zet vol in op het Internet of Things. Het bedrijf ziet een enorme markt als chipleverancier voor de tientallen miljoen slimme apparaten voor IoT. Om ontwikkelaars zijn kant op te lokken heeft Intel het Galileo-moederbord uitgebracht, een printplaat met micro-elektronica met de omvang van een bankpasje. Voor de besturing werkt Galileo met een vereenvoudigde variant van Linux. Hij is voorzien van een energiezuinige, krachtige x86-Quark- processor. De eerste versie – een tweede staat nog in de steigers – heeft daarnaast 8 MB flashgeheugen en 256 MB DRAM aan boord. Voor de interac- tie met zijn omgeving hebben gebruikers van de Galileo de beschikking over een 100 Mbps Ethernet-slot, een slot voor een micro-SD, een RS-232 seriële poort en een USB 2.0-aansluiting die maar liefst 128 devices kan ondersteu- nen. En dat alles voor nog geen 70 dollar.

Afgelopen zomer bracht Intel de printplaat SharksCove uit. Dat is een hulp- middel voor wie drivers en software wil maken voor onder meer system-on- achip (SoC)-platformen. Voor nog geen 300 dollar krijgt een ontwikkelaar een licentie voor Windows en alle software om het bord te gebruiken. Het bord is voorzien van een groot aantal interfaces. De processor is een Intel quadcore Atom Z3735G die op een kloksnelheid werkt van 1,33 tot 1,83 GHz. Op het bord is ook 1 GB DRAM aanwezig en 16 GB aan flash-opslag.

In september lanceerde Intel de Edison, een zeer kleine micro-pc bedoeld als ontwikkelplatform voor ontwikkelaars van producten voor het Internet of Things en voor de volgende generatie van ‘wearables’. Hij is voorzien van een tweekernige Silvermont Atom 500 MHz en een 100 MHz Quark. De Edison draait onder Yocto Linux, beschikt over 1 GB LPDDR3 en 4 GB eMMC. Hij heeft de afmetingen van een SD-kaart en werkt met wifi en bluetooth. Daarmee voorziet het de ontwikkelaars ook nog eens van de benodigde draadloze componenten. De prijs van de Edison is rond de 50 dollar.

Tag

Onderwerp

IoT


Niet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag