IT-energie-efficiency versus big data

IT-energie-efficiency versus big data
Tel daarbij op de energiebesparingen als gevolg van de inzet van informatietechnologie, zoals het vermijden van reiskilometers door de inzet van audio- of videoconferencing, en de conclusie is gerechtvaardigd dat IT-energie-efficiency meer is dan een voetnoot in het ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’-jaarverslag van ondernemingen. Het staat op de agenda van chief information officers en wordt meegenomen bij bedrijfsbeslissingen. Dat is een mooi resultaat waar het vakgebied trots op kan zijn.
Wat moet er gebeuren willen we straks net zo tevreden zijn als we terugkijken op de komende decennia? De grootste bedreiging voor het energieverbruik heet big data. Analisten voorspellen een toename van het gebruik van data (dataprocessing en dataopslag) met een factor tien tot honderd in de komende tien jaar. Wellicht dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat ze wordt opgediend, maar dat de analyse van data de komende tijd sterk stijgt, staat niet ter discussie. Ook de consequenties voor IT-energie-efficiency zijn evident. Dat vraagt dus om maatregelen van chief information officers. Per dataset moeten zij vaststellen hoe vaak deze geraadpleegd worden. Moet een dataset online en realtime beschikbaar zijn? Hoe lang is elke dataset beschikbaar? En hoe lang moet deze bewaard blijven? Ook decentrale opslag van deelverzamelingen van data door individuele eindgebruikers is een aandachtspunt, net als de op basis van de data gegenereerde rapporten. Het delen van informatie via ‘document management’-oplossingen reduceert de dataopslag enorm, want dan worden niet meer alle e-mails opgeslagen in de mailboxen van medewerkers.
Een discussie over de beschikbaarheid van data en bewaartermijnen met vertegenwoordigers van de business is zeker in het begin niet eenvoudig. Toch moeten chief information officers deze discussie nu voeren om ervoor te zorgen dat ze ook over tien jaar kunnen zeggen dat zij hun bijdrage hebben geleverd aan IT-energie-efficiency.

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag