mens en privacy

 

PROEFARTIkEL ZSM WEER VERWIJDEREN

Eind 2014 rapporteerde de commissie Elias kritisch over publieke ICT-projectie. Publieke organisaties bleken over onvoldoende kennis en professionaliteit te beschikken om deze vaak complexe trajecten onder controle te houden en tot een goed einde te brengen. Veel problemen ontstaan aan het begin van ICT-projecten. De tijdelijke instelling van een ICT-toets vormt een belangrijke component in een serie geadviseerde maatregelen: het Bureau ICT-Toetsing (BIT) was geboren.

Dit BIT is inmiddels 1 jaar in functie en heeft circa 15 toetsingen uitgevoerd. Berenschot en VKA hebben onlangs een publicatie uitgebracht waarin de ervaringen worden geëvalueerd.

mensen

De waarde van het BIT als kritische blik van buitenaf wordt hierin onderschreven. Elias noemt in het eindrapport echter een aantal problemen en daarbij horende aanbevelingen, die het BIT niet direct zal oplossen. De belangen van hoofdrolspelers lopen te ver uiteen, er is sprake van gedeelde “onverantwoordelijkheid”, de kennis bij de opdrachtgevers schiet tekort en ambtenaren en/of leveranciers spreken de politieke leiding te weinig tegen. Ook voorziet Elias dat als slechts enkele aanbevelingen worden uitgevoerd en de resterende niet, een herhaling van zetten uit het verleden zal volgen en er wéér geen structurele oplossing komt voor de problemen. Met een BIT (en de al bestaande instrumenten van de interne- of Rijksaccountantsdienst, rekenkamer en de Gateway review) zijn we er dus niet.

 

TagNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag