Nederland heeft kansen technologie voor het inkoppen

Nederland heeft kansen technologie voor het inkoppen
Een vliegreis naar Palo Alto, een bos bloemen voor mijn vrouw of een nieuw pak heb ik via de apps op mijn smartphone zo geregeld. Binnen een paar jaar tijd gebruiken miljoenen mensen dagelijks hun smartphones, tablets en apps voor hun aankopen. Analistenbureau IDC verwacht dat de totale ‘cloudomzet’ tegen 2014 is gegroeid naar 55 miljard, Gartner heeft het zelfs over meer dan het dubbele. Dat is ‘booming’. Dit gaat aan Nederlands neus voorbij tenzij bestuurders en beleidsmakers ICT gaan zien als onderscheidend bedrijfsmiddel in plaats van een efficiencyhulpmiddel en zorgen dat we de juiste mensen, kennis en focus hebben.
Om te beginnen de focus. Het arbeidspotentieel in Nederland neemt af, de arbeidskosten zijn relatief hoog en het huidige ontslagrecht helpt ook niet mee. Concurreren op schaalgrootte of prijs kan van tafel en dat geldt dus ook voor het vasthouden aan generieke IT-processen en bijvoorbeeld de eerstelijns helpdesks.
Het kennisniveau in Nederland is hoog, maar de echte bètastudies zijn nooit erg populair geweest. Halsstarrig blijven proberen de grote R&D-labs en -budgetten naar Nederland te halen is daardoor ook niet erg kansrijk. Het integreren van door cloud ondersteunde processen is echter een enorme kans! Een van de fascinerende eigenschappen van cloud computing is dat het gebaseerd is op totaal nieuwe businessmodellen waardoor tal van hoogwaardige functies gratis dan wel tegen extreem lage kosten beschikbaar zijn. Voor Nederlandse ondernemingen die in staat zijn dit verschijnsel slim toe te passen binnen hun bedrijfsprocessen, gloort een mooie toekomst.
Vervolgens de uitstroom van onze universiteiten en hogescholen. We zoeken talenten die enerzijds technologie kunnen doorgronden maar anderzijds die bedrijfsmatig kunnen toepassen. We moeten dus ook mensen opleiden voor nieuwe, nu nog onbekende beroepen. Een ‘career lifeline’ van een IT’er staat in het teken van scholing. Is er bij zzp’ers voldoende prioriteit voor scholing? Is het logisch dat we populaire studies blijven bieden voor vakgebieden waar geen groei in zit? Nederland zit in de fase van ‘herschikken’ van waar we goed in zijn. En dat kunnen we als geen ander. Supertankers en textielproductie zijn we kwijtgeraakt aan Japan en China. Maar in Gorkum bloeit bij Damen Shipyards de productie van ‘componentized ships’ en Ten Cate ontwikkelt nog steeds hoogwaardige textiel. Een bedrijf als Stork vaart wel bij de opgedane kennis in de tijd dat we nog vliegtuigen bouwden. Aanpassen als gevolg van onze historische afhankelijkheid en beperkte schaalgrootte is onze kracht.
Laat de ‘pijn’ van de recessie een stok achter de deur zijn om de technologische ontwikkelingen te omarmen in plaats van tegen te houden. Het is de sleutel naar economische groei. Laten we hopen dat de topsectoren zich richten op concrete programma’s in plaats van het organiseren van praatgroepen over thema’s uit de oude economie.
 
Bart Hogendoorn
is managing director van HP Nederland.

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag