Robots zijn overal aanwezig

Robots zijn overal aanwezig
Robots mogen zich in warme belangstelling verheugen. Dagelijks zijn er berichten over de opkomst van robotica in het nieuws. Robots bij Philips in Drachten, waar werk dat eerst was uitbesteed weer terug is in Nederland. Robots die dementerende bejaarden helpen bij het bewaken van hun dagelijkse ritme en medicatie. Robots die antwoord geven op de veelgestelde vragen van de klanten van een telecombedrijf. Deze en andere berichten zijn aanleiding genoeg  om in dit themanummer aandacht te besteden aan robotica.
Robots zijn inmiddels vrijwel overal in onze samenleving aanwezig. Dat stelde ons in staat om een gevarieerd themanummer samen te stellen. Allereerst wordt aandacht besteed aan robots in de zorg. Handen aan het bed zijn in Nederland en België altijd al kostbaar geweest, maar door de toenemende vergrijzing zullen ze ook niet meer beschikbaar zijn. Er zullen meer ouderen zijn die zorg vragen, en minder jongeren die de zorg kunnen geven. Dit dwingt ons om na te denken over de inzet van robots als vervangers van de handen aan het bed. Naast dit negatieve motief zijn er ook positieve motieven om robots in de zorg te overwegen. Robots zijn voor sommige zorgtaken beter geschikt dan mensen. Marcel Heerink gaat in zijn artikel in op therapeutische robots die, ondanks of misschien juist wel dankzij hun beperkingen, de zorg veel moois kunnen brengen.
In andere bedrijfstakken dan de zorg speelt de robot al langer een rol. Sinds 1996, toen de sterkste schaker van de wereld voor het eerst van een robot verloor, heeft de sportieve mens in de robot een tegenstander gevonden die eigenlijk niet meer te verslaan is. In andere sporten is de robot niet altijd de tegenstander, en ligt het wellicht meer voor de hand om de robot als bondgenoot te zien bij het neerzetten van topprestaties. Een levend voorbeeld van deze tactiek is de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, beter bekend als de blade runner. Het tweede artikel van dit themanummer gaat over de rol van robots in de sport.
Hoe robots zich in de toekomst gaan ontwikkelen en voor welke taken ze precies ingezet gaan worden is moeilijk te voorspellen. Het is echter onontkoombaar dat zij ook werk gaan doen dat op dit moment door mensen gedaan wordt. Het is verleidelijk maar misschien wat te gemakkelijk om te veronderstellen dat we een luilekkerland kunnen creëren waarbij de robots het werk doen en voor ons de kost verdienen. Het is een minder verleidelijke aanname dat het verlies van werk zal leiden tot verlies van welvaart. In het derde artikel van dit themanummer bespreekt Marieke Blom de resultaten van een onderzoek naar het effect van robots op de Nederlandse economie. Robots hebben natuurlijk een zekere gelijkenis met mensen. We mogen echter niet vergeten dat ze niet autonoom zijn, maar gewoon door ons ontwikkeld worden. In het verleden was het ontwikkelen van een robot een tijdrovend en complex karwei. Tegenwoordig echter kan iedereen met voldoende technische kennis om een televisie aan te sluiten, en voldoende programmeerkennis om een macro in een spreadsheet te programmeren, zelf voor minder dan 100 euro een robot maken. Het laatste artikel van dit themanummer is een korte handleiding hiervoor. Ik raad iedereen die meer gevoel voor robotica wil krijgen aan de handleiding te volgen en de kans te grijpen om met een eigen robot te experimenteren.
Prof. Dr. Lineke Sneller RC
Sneller is hoogleraar Toegevoegde waarde van IT aan Nyenrode. E-mail: l.sneller@nyenrode.nl

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag