Brede steun blockchain voor logistiek

Zestien organisaties, waaronder de TU Delft, ABN-AMRO, het Havenbedrijf Rotterdam en Royal FloraHolland gaan in een grootschalig project aan de slag met blockchain-technologie voor de logistieke sector.

Rolf Zaal

Bedoeling is dat de partijen 'proof of concepts' ontwikkelen voor concrete toepassingen die bij kunnen dragen aan de concurrentiekracht van de logistieke sector in Nederland. Voor het project is 2,2 miljoen euro uitgetrokken, waarvan de helft wordt aangedragen door de overheid. Het project is complementair aan het publiek-private initiatief om een nationaal kennisinstituut Blockchain (onder de werknaam Blockchain Core Competence Center) op te zetten, geïnitieerd vanuit het Ministerie van Economische Zaken.

Use cases
De drie in eerste instantie geagendeerde 'use cases' zijn ketenfinanciering, voorraadfinanciering en 'circulaire economie'. Maar een woordvoerder van TKI Dinalog, uitvoeringsinstantie van het Top Sectorenbeleid, sluit niet uit dat daar nog andere use cases, zoals bijvoorbeeld douaneafhandeling of containervrijgave aan worden toegevoegd. Het is de bedoeling dat de use cases zo ver als mogelijk worden uitgewerkt op basis van de opensource-gedachte. Dit om economische drempels voor toepassing van de opgedane kennis zo laag mogelijk te houden.
De infrastructuur waarop de use cases inhaken, moet nog worden geselecteerd. Volgens programmamanager Martijn Siebrand van TKI Dinalog draait dat waarschijnlijk uit op een keuze tussen bestaande oplossingen zoals Tribler (TU Delft) Hyperledger (o.a. IBM, intel, Accenture), Ethereum (open source) of een eigen ontwikkeling.

Participeren
De zestien partners in dit consortium vormen een mix van partijen in de keten: TU Delft, Windesheim, de SCF Community, TNO, Centric, Exact, ABN AMRO, SmartPort, Royal FloraHolland, Havenbedrijf Rotterdam, FB Basic en Cirmar, BeSCOPE Solutions, NBK, Innopay en Transfollow. Belangrijke drijfveren voor deze organisaties om te participeren zijn onder meer het opdoen van kennis en ervaring met de blockchain, ontwikkeling van en participatie in een ecosysteem rond de blockchain en het leggen van contacten  met potentiële werknemers die zich, als student, in het kader van het project verdienstelijk maken.
Blockchain-technologie is de laatste jaren bezig aan een wereldwijde opmars. De technologie, die gebruik maakt van een open netwerk van databases en functioneert als een openbaar, digitaal, gedistribueerd ‘grootboek’, kan op tal van manieren ingezet worden. In het project wordt de komende twee jaar gewerkt aan de contouren voor een nieuwe informatie-infrastructuur gebaseerd op blockchain-technologie, waarin operationele informatie, financiële stromen en contracten bij elkaar worden gebracht.

Opstapje
Het gebruik van blockchain-technologie voor logistieke doeleinden moet in het project concreet gebouwd, getest en ‘live’ getest worden. Johan Pouwelse, projectleider en associate professor aan de TU Delft: “Dit project draait niet om het praten over mogelijkheden, we gaan het ook echt doen.”
Programmamanager Supply Chain Finance Martijn Siebrand van TKI Dinalog ziet volop mogelijkheden voor dit project: “Blockchain-technologie inzetten voor de financiële routes in logistiek is wat mij betreft pas het begin. Ik zie dit als een opstapje naar een logistieke sector die over de hele keten beter samenwerkt.”

 

 

 

 

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag