Erik Huizer: Ik heb de leukste baan van Nederland

Mr. Internet. Zo kan je Erik Huizer met een gerust hart noemen. "Ik ben verslaafd aan internet en innovatie", vertelt hij in het kantoor bij SURFnet in het Utrechtse Hoog Catharijne. Naast zijn functie bij SURFnet is hij momenteel bestuurslid bij het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT, zit hij in de adviesraad van SIDN fonds en is hij bestuursvoorzitter van Enset, een Amerikaanse non-profit start-up gericht op het online brengen van NGO's. Ook is hij voorzitter van de IPv6 Task Force in Nederland, adviseert hij de Internet Society en zit hij in het bestuur van ecp.nl.

Ester Schop

(Tekst) "Ik vind mijn werk gewoon heel erg leuk. Bovendien trek ik geen harde scheidslijn tussen werk en privé. Ik doe 's avonds regelmatig een videoconferentie met het buitenland, maar ik bereid me hier op kantoor ook zonder schuldgevoel voor op de naderende wedstrijd van het  hockeyteam van mijn dochter , waar ik coach van ben", zegt Huizer lachend in antwoord op de vraag of dat niet wat veel is.
Toen zijn 3 uit China geadopteerde dochters (inmiddels 16, 18 en 20) nog klein waren probeerde hij het reizen voor zijn werk tot een minimum te beperken, maar nu ze ouder worden is het eenvoudiger om langer van huis te zijn. "Nu is het weer even rustig, maar vanaf 30 september tot half december zit ik meer in het buitenland dan thuis en ook in het voorjaar is er zo'n piekperiode."
De afgelopen jaren bekleedde hij ook al diverse leidende internationale functies in de ontwikkeling van internet. Zo was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en standaardisatie van applicaties op internet bij de Internet Engineering Task Force (IETF) en was hij 'Captain of Science' in het Topteam Creatieve Industrie van het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast was hij lid van de Internet Architecture Board en was hij voorzitter van de Internet Research Task Force (IRTF). Tel daar nog eens functies als bestuurslid Public Interest Registry (.org), lid van het Internet Governance Strategy-panel van ICANN, adviseur van Bits of Freedom, RvC-lid van Eurofiber, voorzitter van De Digitale Stad Amsterdam (DDS), medeoprichter van ecp.nl en Internet Society Nederland bij op - en dan vergeet ik er nog heel wat - en je snapt waarom Huizer in 2014 werd opgenomen in de internationale erelijst van Internet Society: de Internet Hall of Fame. Hij bevindt  zich in goed gezelschap van internationale internetgrootheden als Vint Cerf (grondlegger van het moderne internet), Linus Torvalds (Linux) en Tim Berners-Lee (uitvinder van het www). "Voorgedragen worden voor de Internet Hall of Fame is een hele eer. Ik zie het als een enorme beloning voor al het werk dat ik heb gedaan en ben er dan ook heel erg trots op. De nominatie helpt me om nieuwe deuren te openen en ik word sneller serieus genomen als gesprekspartner", vertelt hij.
Huizer studeerde Metaalkunde aan de TU Delft. Maar dat was eigenlijk alleen maar omdat de studie Informatica nog niet bestond. "Ik koos voor deze studie, aangezien mijn vader en opa een metaalbedrijf hadden en ik dit een brede, niet te grote studie vond." Na zijn studie ging hij een promotietraject in en schafte hij twee pc's aan. "Van die hondenhokken van IBM, met een echte floppy. Om data te kunnen uitwisselen legde ik een netwerk aan met behulp van internetprotocol (IP) dat toen net nieuw was." Onderzoek doen bleek niet zijn passie. Hij wilde concreet bezig zijn, liefst met dat internet. Omdat hij een vervangende diensplicht moest doen schreef hij sollicitatiebrieven naar diverse rekencentra bij de overheid. Hij ging aan de slag bij Rijkswaterstaat, waarna hij bij SURFnet terechtkwam. Na 12 jaar stapte hij over naar NOB, waar hij 8 jaar actief was. "Daar maakte ik mijn grootste misstap. Na de zoveelste reorganisatie werd ook het onderdeel waar ik voor werkte verkocht en belandden we in handen van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf. Ik werd er vice president internet en new media en hield het er nog geen jaar vol. Ik kwam erachter dat werken voor een beursgenoteerde multinational niets voor mij is. Er werd alleen maar naar het lopende kwartaal gekeken, hooguit een kwartaal verder. Er was geen enkele langetermijnvisie. Ik zegde mijn baan op, voordat ik al wat anders had."
Al snel kon hij aan de slag als wetenschappelijk directeur – later algemeen directeur - van TNO-ICT. Na zo’n vier jaar keerde hij uiteindelijk weer terug bij SURFnet. “Dit is de leukste baan in Nederland die er is. Ik kan me weer puur met internet en de techniek erachter bezig houden, heb fijne, bevlogen collega’s en ik ontmoet geweldige, interessante mensen uit alle hoeken van de wereld.” Hij droomt van een open, toegankelijk en betrouwbaar internet en gelooft daar nog altijd in. “Ondanks dat de Wildersen en Trumps van deze wereld angst zaaien en het internet dicht willen timmeren en daarmee zelfs democratische regeringen dwingen het internet te misbruiken om burgers te bespioneren, is de vonk bij mij nog niet gedoofd. Het lijkt soms wel vechten tegen de bierkaai, maar het is zeker nog niet verloren!”
De gouden tip van Huizer aan mensen die nog aan het begin staan van hun carrière luidt: ontdek wat je passie is en geloof er heilig in. “Die passie kan ook liggen op het vlak van maatschappelijke betrokkenheid. Graag zelfs! Het draait in mijn ogen bij startende ondernemers nog te vaak om pure  commercie.”
Naast zijn verslaving aan internet en innovatie staat Huizer bekend om zijn vasthoudendheid, al is hij tegelijkertijd altijd op zoek naar compromissen. “Ik ben altijd op zoek naar een oplossing waar alle belanghebbenden mee kunnen leven. Ik ben de ultieme polderaar.” In schoenentermen is hij de Imelda Marcos van de Nederlandse IT-wereld. “Ik heb een zwak voor bijzondere schoenen en heb minstens 25 paar van die eyecatchers. Al zal de gemiddelde vrouw haar neus ophalen voor dat aantal”, lacht hij.
Ondanks dat hij naar eigen zeggen de leukste baan van het land heeft, droomt hij wel eens van een functie als die van Vint Cerf bij Google. “Die man reist de hele wereld over als chief internet evangelist. Alhoewel ik als ik nog een carrièreswitch zou kunnen maken ik het liefst acteur word. Maar dat wordt lastig om na je vijftigste nog aan te beginnen.”

CV Erik Huizer (58) is Chief Technology Officer (CTO) van SURFnet. Hij kreeg vorig jaar de ICT Personality Award van branchevereniging Nederland ICT. Hij is tevens voorzitter van de Taskforce IPv6 voor ons land.
Huizer is de vierde Nederlander die is opgenomen in de Internet Hall of Fame, een erelijst van de Internet Society die streeft naar een vrij en open internet. De andere drie Nederlanders zijn Kees Neggers, Teus Hagen en Daniël Karrenberg.

 

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag