Gartners ITxpo: De top 10 IT trends

Gartner CEO Peter Sondergaard noemt CIO's 'bouwers van de basis voor een nieuwe digitale maatschappij voor volgende generaties'. In zijn openingsspeech schetste hij grootse vergezichten maar gaandeweg werd de aftrap van het jaarlijkse gebruikerscongres ITxpo een stuk concreter.

Thijs Doorenbosch

Sondergaard waarschuwde zijn publiek dat te veel CIO's zich blind staren op het bijbenen van het moordende veranderingstempo van de IT-industrie.
"U kunt meer dan alleen 'het hoofd bieden aan'. U kunt meer dan beheren. U kunt leiden en een glansrijke toekomst voor de maatschappij bouwen."
Zijn belangrijkste advies om hier mee aan de slag te gaan is: Organisaties, verander de financiering van IT in een continu budgetproces. "In deze steeds versnellende wereld ontdekken we de beperkingen van het jaarlijks budgetproces."

Budgetproces moet radicaal anders
De omschakeling vormt een schok voor veel organisaties, maar is noodzakelijk voor de bouw van het nieuwe digitale platform. Hij vergeleek dat platform met andere baanbrekende vernieuwingen in de maatschappij zoals het elektriciteitsnet, het waternet en massacommunicatie via radio en tv.
Naast het feit dat de bezem door de traditionele IT-infrastructuur moet en de banden met klanten verder moeten worden aangehaald, spelen zaken als Internet of Things en kunstmatige intelligentie een cruciale rol in zijn visie, net als de ecosystemen waarin organisaties samenwerken om sterk te staan in de concurrentiestrijd.

Top 10
Na de high-level peptalk van Sondergaard was het aan analist David Cappuccio om de tien top-prioriteiten voor de CIO volgens Gartner te presenteren. Die blijken verrassend realistisch:

1: Datacentra verdwijnen
De grote uittocht naar de cloud betekent niet dat IT niet meer verantwoordelijk is voor deze 'workloads'. Denk goed na wat de impact is voor opslag en bandbreedte wanneer delen van het datacentrum naar de cloud worden verhuisd.

2: Integratie nodig
Het aantal diensten en toepassingen van verschillende cloudleveranciers neemt toe. Het blijft de rol van IT te zorgen dat al deze functionaliteiten goed met elkaar samenwerken. De 'business' verwacht dat.

3: Containers, Microservices en application streams
Containers zijn de nieuwe technologie die agile ontwikkelingen mogelijk maken en toepassingen sneller en in modulaire vorm naar de markt te brengen. IT wordt steeds dynamischer.

4: Business-driven IT
IT moet shadow IT omarmen. Meer dan 29 procent van het IT-budget wordt uitgegeven buiten de IT-organisatie om. Dat komt omdat de processen van de IT-afdeling te langzaam en omslachtig zijn. IT moet de controle niet opnieuw afdwingen, maar zorgen meer betrokken te raken bij de besluiten van de business.

5: Datacentrum as a service
Het gaat niet meer om de infrastructuur, maar om de toepassingen of het datacentrum. Het draait om het leveren van de juiste computerfaciliteiten aan de business.

6: Schoon IT-landschap op
'Zolang het geen problemen oplevert, raak het niet aan', is bij veel IT-organisaties het credo. Ook als de betreffende zaken geen enkel nut meer dienen. Maar ze kosten wel energie en andere 'resources'. Ruim de 'ghost servers'en de 'VM creep' tijdig op om de kosten te beheersen.

7: Krijg grip op IoT
Het Internet of Things steekt overal in de organisatie de kop op. Dat kan leiden tot een grote complexiteit, maar ook vendor-lock-in en integratieproblematiek. wat het nog lastiger maakt, is de relatieve onvolwassenheid van IoT. De IT-afdeling moet er toch grip op krijgen.

8: Beheer IoT
Het gebrek aan standaarden in IoT betekent dat de taak om IoT producten en toepassingen te integreren. Aan de IT-organisatie de taak om een architectuur te ontwerpen waarin een bedrijfsbrede IoT-strategie past. Anders dreigt het gevaar van incompatibele IoT-eilanden.

9: Duw processen naar de rand
Doordat steeds meer processen en data naar verschillende clouds en backendsystemen op afstand verhuizen, kunnen de prestaties van de individuële diensten onder druk komen te staan. Dat gaat helemaal een rol spelen wanneer ultrasnelle real-time data-analyse of machine learning essentieel worden. Het is aarom verstandig om netwerken zo te configureren dat zoveel mogelijk van de taken aan de rand van het netwerk kunnen worden afgehandeld.

10: Nieuwe rollen in IT
Al deze nieuwe taken voor de IT-organisatie zorgt voor nieuwe rollen en functies van medewerkers die eerder niet zo belangrijk waren. Gartner onderscheid 6 nieuwe rollen:  IoT architect, Clod sprawl, Strategy architect, Capacity and resource optimizer, Broker and provider management, Performance and end-to-end management

 

 

Tag

IoT

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag