Meer verdienen? Behaal een van deze certificaten!

Het behalen van certificaten is een goede manier om vooruit te komen in je loopbaan en een hoger salaris te scoren. Maar aan sommige certificaten heb je meer dan aan andere. Welke 10 certificaten leveren op dit moment de grootste salarisgroei op?

Dat met succes afgeronde certificeringstrajecten je marktwaarde verhogen, staat als een paal boven water. “Naast werkervaring en opleiding kunnen kandidaten door middel van relevante IT-certificaten laten zien aan potentiële werkgevers over welke vaardigheden ze beschikken. Bovendien toont het behalen van certificaten aan dat IT-professionals bereid zijn om in hun ontwikkeling te blijven investeren”, vertelt Terry Erdle, executive vice president skills certification bij CompTIA (de Computing Technology Industry Association), dat leveranciersonafhankelijke certificeringstrajecten aanbiedt.

Belangrijke technologische ontwikkelingen als cloudcomputing, virtualisatie, Big Data en de toegenomen behoefte aan adequate beveiliging van online data zorgen er voor dat de behoefte aan specifieke vaardigheden bij IT’ers voortdurend veranderd. En dan gaat het niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om softskills, zoals projectmanagement, teamwork, probleemoplossing en communicatie.

Uit onderzoek dit jaar door CompTIA blijkt dat bij 65 procent van de werkgevers IT-certificaten de doorslag geven bij gelijkgeschikte kandidaten. Daarnaast stelt 72 procent van de werkgevers specifieke IT-certificaten als voorwaarde in de functieomschrijving van een IT-vacature. Twee derde van de ondervraagde werkgevers zegt IT-certificaten erg waardevol te vinden, terwijl dit in 2011 nog niet eens bij een derde van de werkgevers het geval was. Het belang van en de interesse in IT-certificaten neemt dus in rap tempo toe. Dat merken ook de opleidingsinstellingen al enkele jaren.

Maar het blijft lastig om precies in te schatten wat een bepaald IT-certificaat betekent voor je salaris. Bovendien zijn niet alle certificaten even waardevol, constateert het Amerikaanse IT World na onderzoek in samenwerking met Foote Partners. Dat onderzoek resulteerde in een ‘hot list’ van certificaten, op basis van de loonontwikkeling in de afgelopen periode en personeelsplannen die 400 besluitvormers op IT-gebied hebben gedeeld. Omdat dit rapport is opgesteld in de VS en de verschillen met Nederland soms groot zijn heeft AutomatiseringGids de ranglijst op basis van input van diverse opleidingsinstituten ‘vernederlandst’.

 

1 Citrix Certified Enterprise Engineer (CCEE) for Virtualization

Virtualisatie is hot, en het aanbod van specialisten met kennis van zaken blijft achter. De marktwaarde van IT’ers met dit certificaat op zak steeg de afgelopen zes maanden in de VS met bijna 43 procent. Begin dit jaar had Citrix 56 procent van de virtualisatiemarkt in handen, becijfert Foote Partners. In Nederland timmeren naast Citrix VMware en Microsoft flink aan de weg.

In de VS is de vraag naar personen met een CCEE-certificering groot en de marktwaarde die eraan gekoppeld is hoog. Geïnteresseerden moeten zich eerst laten certificeren tot Citrix Certified Administrator (CCA), gevolgd door Citrix Certified Advanced Administrator (CCAA). Dus je bent niet zo maar klaar.

Overigens bestaat CCEE sinds november 2014 niet meer, maar het is nog wel actueel, omdat het certificaat drie jaar geldig is. De opvolger heet Citrix Certified Professional - Virtualization (CCP-V). Met dit certificaat op zak ben je in staat om de XenDesktop 7-oplossingen van Citrix te installeren, configureren en uit te rollen. Eerst moet je wel het certificaat Citrix Certified Associate for Virtualization op zak hebben. Voor een compleet opleidingsprogramma (inclusief cursusmateriaal, trainingen, examen en certificaat) ben je al snel enkele duizenden euro’s kwijt. “Dit certificeringstraject is ook in Nederland erg populair en het is zeker zo dat je marktwaarde aanzienlijk stijgt als je dit succesvol hebt afgerond”, vertelt Dick Goettsch, marketingmanager van IT-opleidingsinstituut Global Knowledge. In Nederland is het Mobility-programma van Citrix (CCP-M) overigens ook erg in trek.

 

2 CompTIA Security

De marktwaarde van IT’ers met dit certificaat op zak steeg het afgelopen half jaar met maar liefst 35 procent en in het afgelopen jaar zelfs met 40 procent. Foote Partners denkt dat de behoefte aan IT’ers met dit certificaat op zak ook dit jaar zal stijgen.

Het certificaat is merkonafhankelijk en biedt inzicht in onderwerpen die direct of zijdelings met beveiliging van (bedrijfs)gegevens hebben te maken, zoals de beveiliging van netwerkservices, apparatuur en data. Kennis vooraf van Windows-besturingssystemen, netwerken en hardware is noodzakelijk, CompTIA adviseert minimaal twee jaar werkervaring in de IT-beveiliging.

Een voucher voor dit examen is een jaar geldig en kost zo’n 340 euro (inclusief een herkansing). Eventuele trainingskosten bedragen circa 1900 euro, maar zelfstudie vooraf kan ook. “Dit certificaat is nog steeds actueel en is recentelijk nog vernieuwd. Veel mensen kiezen ervoor om deze basiscertificering middels zelfstudie te doen”, licht Goettsch toe. Andere security-certificeringen zijn hier veel meer in trek, zoals CEH (zie plaats 4 en 6 hieronder)

 

3 GIAC Certified Windows Security Administrator

GIAC (Global Information Assurance Certification) biedt certificeringstrajecten aan op het gebied van Cybersecurity en is razendpopulair in de VS. Dit bewuste certificeringstraject wordt niet aangeboden in Nederland. In de VS blijft de vraag naar IT-specialisten met dit certificaat op zak echter hoog, aangezien Microsoft op het gebied van desktops en op de werkvloer nog altijd domineert en ook op de mobiele markt terrein probeert te veroveren, terwijl het belang van goede beveiliging alleen maar toeneemt. De marktwaarde van IT’ers die in het bezit zijn van dit diploma nam het afgelopen jaar met maar liefst 50 procent toe, waarvan bijna 29 procent in de afgelopen zes maanden. Technologieën die in het traject aan bod komen zijn onder meer PKI, IPSec, Dynamic Access Control, Group Policy, RADIUS, BitLocker en Powershell. Het certificaat is vier jaar geldig.

Een populair certificeringstraject op het gebied van security dat in Nederland wordt aangeboden – maar breder is dan de producten van Microsoft alleen – is CISSP. Dit staat voor Certified Information Systems Security Professional waarvan (ISC)2 de achterliggende partij is. “Het is een breed programma dat heel erg veel gevraagd wordt in de IT-beveiligingshoek. Ik schat in dat het de hotste certificering is op dit moment op het gebied van security”, vertelt Goettsch. Aan bod komen onder meer: access control, monitoring en analyse, cryptografie, netwerken en telecommunicatie, malware en herstelwerkzaamheden. Het traject richt zich op ervaren informatiebeveiligers (minimaal vier jaar ervaring). Een vijfdaagse bootcamp, inclusief examen kost 2995 euro.

 

4 Certified Computer Examiner (CCE)

Bedrijven krijgen steeds meer aandacht voor cybercriminaliteit, privacy en databeveiliging na alle ernstige verhalen over lekken die in de media zijn verschenen. CCE is een onafhankelijk certificeringstraject, afkomstig van de International Society of Forensic Computer Examiners (ISFCE). De marktwaarde van IT-professionals die in het bezit zijn van dit certificaat is het afgelopen halfjaar met 20 procent toegenomen.

In Nederland is op dit vlak de Certified Ethical Hacking-training van EC-Council erg in trek. Hierbij leer je hoe een hacker denkt en wat hem beweegt, om hem te kunnen verslaan. Je doet kennis op over Intrusion Detection, Policy Creation, Social Engineering, DDos Attacks, Buffers Overflows and Virus Creation. Als voorwaarde om deel te kunnen nemen moet je aan kunnen tonen dat je werkzaam bent voor een legitieme organisatie. Daarnaast moet je een overeenkomst tekenen waarin je verklaart dat je geen gebruik zal maken van de nieuwe kennis die je hebt opgedaan voor illegale of schadelijke aanvallen en dat je geen gebruik zult maken van tools in een poging andermans computer of netwerk schade aan te brengen. De certificering is bedoeld voor ervaren beveiligingsspecialisten en systeem- en netwerkbeheerders, die over certificaten als MCSA, MCSE, ENSA of vergelijkbaar beschikken. Kosten voor een vijfdaagse training en examen bedragen zo’n 3550 euro. Aansluitend kan er gekozen worden voor Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI). Dit traject duurt eveneens vijf dagen en kost 3895 euro.

 

5 AWS Certified SysOps Administrator-Associate (Cloud)

Analisten voorzien de komende jaren een verder toenemende vraag naar clouddiensten. Het grootste bedrijf in deze sector is nog altijd Amazon Web Services (AWS). Amazon, dat zich in de markt zet als een voordelig aanbieder van de publieke cloud, concurreert vooral met Microsoft en Google. De afgelopen zes maanden steeg de marktwaarde van AWS-specialisten met dit certificaat op zak met 17 procent.

AWS is sinds eind 2014 ook in Nederland gevestigd en inmiddels zijn er AWS-oplossingen geïmplementeerd bij onder meer de NVM, DTG, Jumbo Supermarkten, Intergamma en Vodafone. “Wij merken dat er veel interesse is voor dit certificeringstraject. AWS timmert flink aan de weg in Nederland”, aldus Goettsch.

Het certificeringstraject kost 1995 euro bij Global Knowledge (inclusief drie dagen cursus). Geadviseerd wordt om eerst AWS Essentials te doen en werkervaring op te doen op het gebied van systeeminrichting, cloud computing en Linux en Windows.

 

6 EC-Council Certified Security Analyst

Dit traject is speciaal ontwikkeld voor IT-professionals, security professionals, netwerk- en systeembeheerders, medewerkers van Defensie en Justitie en iedereen die zich bezighoudt met het in kaart brengen van IT-beveiligingsrisico’s. EC-Council is een instelling die certificeringen op het gebied van security uitgeeft. De meest bekende certificering die EC-Council uitgeeft is Certified Ethical Hacker, die ook in Nederland enorm populair is.

Na het behalen van hun Security Analyst-certificaat ben je in staat om een risicoanalyse van een netwerk te maken en een beveiligingsplan op te stellen. De marktwaarde voor IT’ers met dit certificaat op zak steeg de afgelopen maanden met 17 procent.

Een vijfdaagse training, inclusief examen, kost bij Global Knowledge 5250 euro. Als vooropleiding wordt geëist Certified Ethical Hacker (zie punt 4 hierboven) en kennis en ervaring op het gebied van Windows, UNIX/Linux, TCP/IP en netwerken.

 

7 Mongo DB Certified DBA

MongoDB is een opensource document-georiënteerde database en is geschreven in C++. MongoDB kan goed gebruikt worden voor het opslaan en analyseren van bezoekersaantallen en het klikgedrag op een druk bezochte website. Ook voor het cachen van gegevens voor sneller zoeken is MongoDB heel geschikt omdat deze datacache over meerdere computers kan worden verspreid.

In de VS nam de marktwaarde van Big Data-specialisten met dit certificaat de afgelopen zes maanden toe met ruim 14 procent.

In Nederland worden er nog nauwelijks trainingen aangeboden op dit vlak. “Ik hoor wel om mij heen dat MangoDB populair aan het worden is. Wij onderzoeken dan ook of we deze certificering binnenkort aan kunnen gaan bieden. Op dit moment hebben wij op het gebied van Big Data vooral trainingen in de Microsoft-hoek, die meer onder de noemer Business Intelligence vallen”, reageert Goettsch.

 

8 Microsoft Certified Solution Developer (MCSD)

Een Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) certificering is vooral geschikt voor IT’ers die met behulp van Visual Studio toepassingen ontwikkelen voor Windows, web of Sharepoint.

Tevens zijn de volgende certificeringstrajecten voor MCSD beschikbaar: C#, HTML 5, Web Applications, Sharepoint Applications. MCSD-certificeringen zijn drie jaar geldig.

De marktwaarde van IT’ers die in het bezit zijn van dit certificaat nam het afgelopen jaar toe met maar liefst 35 procent. Het MCSD-traject is ook in Nederland in trek. Maar de populairste certificeringen van Microsoft zijn bij Global Knowledge MCSA en MCSE. Vooral laatstgenoemde verhoogt je marktwaarde, aangezien MCSA een basiscertificering is en MCSE zich richt op meer diepgang en bedoeld is voor experts.

 

9 Cisco Certified Design Associate (CCDA)

Het Cisco Career Certification programma bestaat uit 5 certificeringsniveaus: Entry, Associate, Professional, Expert en Architect. Het Associate-niveau kan gezien worden als het basisniveau van het certificeringsprogramma van Cisco. Binnen dit niveau zijn verschillende specialisaties te behalen: Routing & Switching, Security, Wireless, Voice, Video, Data Center, Service Provider en dus Design. Aandachtspunten binnen het Design-programma zijn basisstations, datacenters, beveiliging, spraak en draadloze netwerken. De marktwaarde van IT-professionals die dit diploma op zak hebben is de afgelopen zes maanden met bijna 17 procent toegenomen.

Aanbevolen trainingen die in Nederland worden aangeboden zijn Interconnecting Cisco Networking Devices Part 1 (5 daagse training, inclusief examen voor 2195 euro) en Designing for Cisco Internetwork Solutions (5 daagse training, inclusief examen voor 2095 euro). “Veruit de populairste Cisco-certificering bij ons is CCNA (Cisco Certified Associate, red.)”, vult Goettsch aan.

 

10 VMware Certified Professional – Datacenter Virtualization VCP-DCV

De training VMware vSphere: Install, Configure, Manage (VSICM) was in 2014 overall de populairste training die Global Knowledge gaf in Nederland. Ook in 2015 staat de VSICM weer fier bovenaan. Aangezien dit een basiscertificering is die heel breed in, denkt Goettsch dat deze training niet het meest de marktwaarde verhoogt van IT-professionals. “Dat is eerder VCP-DCV, wat staat voor VMware Certified Professional – Datacenter Virtualization. Dit traject richt zich op ervaren professionals en gaat veel meer de diepte in.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag