Wanneer is uw smartphone gehackt?

Zakelijk gebruikte smartphones zijn een steeds geliefder doelwit voor cybercriminelen. Nokia meldde onlangs nog dat het aantal telefoons dat is besmet met malware in de eerste helft van dit jaar bijna is verdubbeld tot 1 op de 120 smartphones. Dat ze besmet zijn, is echter vaak niet duidelijk merkbaar. Wat zijn tekenen dat de malware heeft toegeslagen?

Tanja de Vrede

Steeds meer smartphones worden gehackt maar besmetting met malware wordt lang niet altijd opgemerkt. Vijf tips die op mogelijke besmetting wijzen:

Websites zien er anders uit. Dat kan een aanwijzing zijn voor kwaadaardige activiteiten waarbij het verkeer tussen de smartphone en internet gemanipuleerd wordt. Advies: zet tools op de smartphones die kwaadaardige WIFI- of cellulaire netwerken herkennen en de gebruiker daartegen beschermen. Werk zakelijk zo min mogelijk met publieke WiFi-netwerken.

Mysterieuze apps duiken op. Wie een app op zijn smartphone vindt waarvan hij zich niet kan herinneren dat hij die er zelf op gezet heeft, moet dat goed controleren voordat hij die app gebruikt. Kwaadaardige apps kunnen de complete controle overnemen en zo  toegang krijgen tot alle gegevens, acties uitvoeren in naam van de eigenaar van de smartphone, agenda’s doorzoeken en toegang krijgen tot de GPS. Advies: download en gebruik geen app waarvan je niet begrijpt waarvoor je hem nodig hebt.

Batterij loopt veel sneller leeg. Vooral de wat minder geavanceerde malicieuze apps die veel verkeer vanaf de smartphone genereren gebruiken veel meer energie waardoor de batterij sneller leeg is. Ook kan het apparaat er zonder duidelijke reden veel warmer worden.

Meer ‘blacklisted’ netwerkverkeer. Het eerste teken dat een apparaat besmet is, is een forse toename van verkeer naar IP’s die op de zwarte lijst – Blacklisted – staan. Veel bedrijven hebben tools die dergelijk verkeer detecteren en daar alarm op slaan.

Onverklaarbare datalekken. Als er gevoelige data is gelekt naar buiten toe en het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd, kan heel goed sprake zijn van een aanval op of via smartphones van medewerkers. Te vaak wordt er nog van uitgegaan dat bij datalekken vaste systemen zijn gehackt, maar smartphones zijn vaker een belangrijke aanvalsvector en moeten daarom ook goed onderzocht worden bij een groot datalek.

 

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag