Windows 10: beperkt nut, geen noodzaak

Microsoft wil bij Windows 10 meer dan ooit dat bedrijven haast maken met de overstap naar de nieuwe versie van Windows. Maar vlak na introductie overstappen op de volgende Windows-versie, dat doen bedrijven niet graag. Repareer niet wat niet kapot is, is heel vaak het devies. Wat is wijsheid? Drie voorbeelden van organisaties die de stap al maken.

Thijs Doorenbosch

Consumenten heeft Microsoft op alle mogelijke manieren proberen te verleiden om over te stappen op Windows 10. Op de zakelijke markt wordt minder druk uitgeoefend, al zijn ook hier Microsofts intenties overduidelijk. Wat niet wil zeggen dat je daar als bedrijf je oren naar hoeft te laten hangen, natuurlijk.
AG Connect vroeg drie organisaties die al wel bezig zijn met Windows 10 naar hun migratieplannen en de status ervan. Opmerkelijk genoeg beginnen die niet bij de keus voor Windows 10.

Ideaal in combinatie met thin clients
Hans Donders, systeembeheerder bij de gemeente Ronde Venen, zou graag de migratie van de 200 tot 300 werkplekken in gang zetten. Hij zou dat graag gelijktijdig doen met de virtualisatie van de pc’s met View van VMware, die op het programma staat. "Het streven is het aantal fat clients te reduceren. Liefst naar zero clients." Donders ziet als voordeel van een migratie in combinatie met View dat hij eenvoudig een belangrijk deel van de beheertaken kan automatiseren. Maar de organisatie is nog niet zo ver met de migratie naar Windows 10.
De overstap naar de gevirtualiseerde pc's start naar verwachting begin 2017. Om daar eventueel gelijk de Windows 10-migratie in mee te kunnen nemen, is Donders al druk in de weer met het maken van images voor een gestandaardiseerde Windows 10-pc. De combinatie met View maakt dat makkelijk. "Het VMware-platform is volautomatisch en maakt zelf virtuele pc's aan. Persoonlijke instellingen haalt de software uit roaming profiles. Niet uit het systeem van Microsoft, want onze ervaring is dat dat niet zo stabiel is. We hebben een alternatief van VMware genaamd UEM (user environment manager)." Donders denkt vervolgens wel in een big bang met de hele gemeente over te kunnen stappen.
Hij verwacht niet dat gebruikers veel training of gewenningstijd nodig zullen hebben. De meeste mensen kennen Windows 10 al van thuis. Er gaat ook niet heel erg veel veranderen ten opzichte van Windows 7. "Het startscherm is wel leuk voor thuis, maar op het werk heb je er niet veel aan. Er zijn nog niet veel zakelijke apps die zo'n menu nodig maken om overzicht te krijgen.”
Donders heeft bij deze gemeente ook al de migratie naar Windows XP en later naar Windows 7 begeleid. Daarvoor was hij bij Artsen zonder Grenzen betrokken bij de migratie naar Windows 2000. Die ervaringen hebben hem geleerd dat het erg belangrijk is per afdeling de combinatie van veelgebruikte apps en het nieuwe besturingssysteem uitvoerig te testen. Ook heeft elk besturingssysteem zijn eigen 'policies'. Het zorgvuldig inrichten daarvan kost veel tijd omdat je eigenlijk altijd praktisch opnieuw moet beginnen met de inrichting ervan.

Nieuwe pc’s, nieuw besturingssysteem
Thomas Manders, permanent gedetacheerd bij onderzoeksinstelling DPI voor een aantal dagen per week, zit volop in de aanloopfase. Directe aanleiding voor de migratie is de leeftijd van de pc's. De huidige generatie pc’s en laptops is toe aan een grote opschoningsronde. Manders: "Dan is het een handig moment om gelijk ook de migratie te doen naar Windows 10 en Office 2016."
Manders heeft wel te maken met een complicerende factor. DPI is gevestigd op de campus van de TU/e in Eindhoven, die ook verantwoordelijk is voor alle netwerkinfrastructuur. De pc's worden dus door de instituten zelf beheerd, maar de universiteit bepaalt de beleidsregels met betrekking tot het campusnetwerk. "Dat maakt het maken van policies niet makkelijk, want ze mogen niet strijdig zijn met de policies van de TU/e."
Zijn strategie is een aantal pc's in te richten met de nieuwe software en die door een paar 'key users' goed aan de tand te laten voelen. De ervaring die Manders bij vorige migraties opdeed – hij deed zelfs al Windows 3.1 naar Windows 95 – leert hem dat het altijd de drivers zijn die roet in het eten gooien, vooral de printerdrivers. "Als de hobbels zijn gladgestreken is het tijd images te maken. Na nog een keer testen van deze standaard-pc-inrichtingen kun je elke pc dan van een nieuwe C-schijf-inhoud voorzien."
Windows 10 heeft voor Manders het voordeel dat hij veel meer dan bij Windows 7 taken kan automatiseren. Hij wil de appwinkel verbergen zodat werknemers worden ontmoedigd zelf apps te downloaden en installeren. Dat wordt ze overigens niet verboden, maar wel worden de werknemers erop gewezen dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben.
Zijn advies is om ook na de migratie zeer regelmatig nieuwe images te maken. Zo blijft de image actueel wat betreft beveiligingsupdates. "Zo voorkom je dat wanneer er na een jaar een probleem optreedt en de image moet worden teruggezet, de computer eerst uren bezig is met het updaten van systeemsoftware en virusscanners. Zo'n aanpak verhoogt ook de veiligheid. Anders heeft de hacker al toegeslagen voor de computer klaar is met zijn signatures te updaten."

Opleiden met moderne middelen
Robert Roos is manager ICT van het Albeda College in Rotterdam. De scholengemeenschap wil zo goed mogelijk aansluiten bij het bedrijfsleven, ook met de IT-infrastructuur. Studenten kunnen dan na hun studie makkelijk overstappen naar een werkgever.
Het Albeda College was er daarom vroeg bij met het uitbesteden van vrijwel alle IT. Na vijf jaar uitbesteding blijkt dat er meer flexibiliteit is gewenst. Er zijn in het onderwijs te vaak acute zaken die opgelost moeten worden om een les doorgang te laten vinden. De dienstverlener kon daar binnen de bestaande contractvorm niet aan voldoen.
Om de transitie tijdens het insourcen zo snel en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen koos het Albeda College ervoor zo veel mogelijk van de processen een-op-een over te zetten. Het inrichten van de werkplekken viel daar echter niet onder. De nieuwe start was een ideaal moment om over te stappen van Windows 7 en Windows Server 2003/2008 naar Windows 10 en Windows Server2012. Dat betekende wel dat de IT-staf in de zomer 7000 pc's opnieuw moest inrichten.
Alle pc's zijn in principe door iedereen te gebruiken op basis van het gebruikersprofiel. Daarbij is niet gekozen voor de roaming profiles die Microsoft daar standaard voor aanbiedt. Dat gereedschap levert te veel problemen, vindt Roos. Een set hulpprogramma's van RES maakt veel minder zware profielen aan die ook makkelijker zijn te beheren. "Dat merk je bij het opstarten van de pc's", zegt Roos. "Studenten wisselen vaak van werkplek en dan wil je een oplossing voor de gebruikersprofielen die zo lean and mean mogelijk is." De software van RES slaat alle profielen centraal op een server op. Alleen de veranderingen van het profiel worden via het netwerk gestuurd. Wat Roos betreft is de oplossing van RES slechts een eerste stap. "We willen uiteindelijk naar een situatie waarbij de gebruikersprofielen helemaal op de centrale locatie staan. Dan maakt het niet meer uit of er lokaal een kopie staat of alles vanuit de cloud wordt geregeld."
Voor- of nadelen van Windows 10 kan Roos niet echt noemen behalve dan de snelheid van opstarten. "In zekere zin is het toch veel van hetzelfde, op het startmenu na dan."

 

Penetratie Windows 10

Penetratie Windows 10

 

 

 

 

 

 

 

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag