Yfke Dulek wint Informatie Scriptieprijs 2016

Yfke Dulek heeft met haar scriptie 'Quantum homomorphic encryption for polynomial-sized circuits' de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs 2016 gewonnen. Op 28 november ontving zij de prijs - 5000 euro - bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem.

Haar scriptie  gaat over een bijzondere versleutelingsmethode die ze in haar masteronderzoek heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen derden in de toekomst berekeningen op versleutelde kwantumdata uitvoeren zonder deze data te hoeven decoderen. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer men door een externe partij (bijvoorbeeld een supercomputer of de cloud) berekeningen wil laten uitvoeren op gevoelige data.

Encryptie van qubits
Toekomstige kwantumcomputers zijn gebaseerd op de regels van de kwantummechanica en kunnen bepaalde rekentaken vele malen sneller uitvoeren dan de huidige computers. Ze zijn zo radicaal anders dan gewone computers, dat de hardware en software opnieuw ontwikkeld moeten worden. Zo werken kwantumcomputers niet met bits (enen en nullen) maar met qubits. Dulek deed onderzoek naar de encryptie van die qubits aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees haar volledige scriptie hier

Tag

OnderwerpNiet gevonden? Vraag het de redactie!

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden, of bent u op zoek naar specifieke informatie? Laat het ons weten! Dan zorgen we ervoor dat deze content zo snel mogelijk wordt toegevoegd, of persoonlijk aan u wordt geleverd!

Stel uw vraag